TypiSCHE EILANDER #3

jetze de beer

Bij Mulder Vis Friet Meer ontvangen iedere week honderden klanten. Een aantal van hen komen bijna iedere dag langs. Ieder seizoen gaan wij één van onze vaste klanten in het zonnetje zetten op onze website. Deze keer hebben wij de eer om Jetze te mogen interviewen!

eilander #3: jetze de beer

Deze Typische Eilander ronde is voor niemand minder dan Jetze de Beer. Deze geboren en getogen Terschellinger is vrijwel dagelijks bij ons in de winkel te vinden. Jetze is een echte duizendpoot. Als je aan hem vraagt wat voor werk hij doet, moet je er eigenlijk een stoel bij pakken. Die lijst is namelijk zo lang dat het wel even duurt voordat hij daar over is uitgepraat. “Als ik moet gaan opnoemen wat ik allemaal doe, dan zijn we nog wel een tijdje bezig”. Ooit begonnen in de bouw, gewerkt met kranen, in de dijkbouw, de metaal, de visserij en ook in de visrokerij. Op dit moment is hij vooral bezig met zijn camerawerk bij TV Terschelling. Dol enthousiast verteld hij over het Sinterklaas Journaal van TV Terschelling van afgelopen jaar. Jetze speelt hierin zelf de hoofdrol. “Ik speelde een vreemde snuiter genaamd Boris. Boris haat Sinterklaas, omdat hij vroeger nooit cadeautjes kreeg van Sínterklaas”. Boris wil daarom graag het Sinterklaasfeest saboteren en doet er alles aan om de goedheiligman dwars te zitten. Uiteindelijk blijkt het dan allemaal te gaan om een misverstand. De Pieten waren zijn cadeau vergeten, want die stond na 62 jaar gewoon nog op het dak. Nieuwschierig naar deze video? Het is allemaal te vinden op Youtube. 

 

 

Naast TV Terschelling maakt Jetze ook zelf korte kunstzinnige film projecte. Over allerlei verschillende onderwerpen. Heb heb je nog meer hobbies? Haha natuurlijk! Vroeger was Jetze vooral veel in de bergen te vinden. “Bergen hoger dan 6000 meter! Dat was mijn grootste hobby”. 

 BIERBROUWEN?

in de bergen 6000 meter. 

natuur

filmen

 

Jetze kan dus alles! Vragen of hij komt helpen met het verbouwen van je huis? “Nee, dat doe ik niet meer hoor. Ik ben ook al 70 hoor! Ik doe alleen nog dingen die ik zelf leuk vind. 

 

 aa

 

Een van zijn mooiste herinneringen aan Terschelling is 

 

Visroken, kampvuren in de tuin

 

Ik kan het iedereen leren, dat visroken! Ik heb het vroeger zelfs voor groepen gedaan”

Samen roken, samen eten

 

 

"eilanders willen niet opgesloten zitten. die hebben gewoon hun vrijheid nodig".

Jetze’s favoriete plek op het eiland is bovenop de heuvel in West bij het seinhuisje. Waarom? “Vanuit daar kan je het hele dorp zien. Daarnaast kijk je vanuit daar altijd naar de Brandaris en het havengebied”. Volgens Jetze ziet het er vergeleken met vroeger heel anders uit nu. “Zowel het havengebied als de Brandaris zijn veranderd. Op de toren zijn allemaal antennes en radars op gekomen. Dat was vroeger niet zo. Dat vind ik wel leuk om te zien”. Jetze staat niet stil en gaat graag mee met de tijd. “Verandering vind ik wel leuk om te zien. Je houdt het toch niet tegen en wie ben ik om te zeggen dat het vroeger mooier was?”. Hij vindt het erg fijn om zowel vroeger als nu te zien genoeten van het uitzicht van het platform bij het seinhuisje. Het strand bij Paal 3 is ook een van Jetze’s favoriete plekken op het eiland. Het strand aan de West kant. “Ik kom uit West, dus ik vind West natuurlijk het mooist!”. Het strand in West is niet zo geclaimd door mensen met paarden, jeeps en is wat rustiger. Wat natuurlijker”. 

 

Jetze vind Terschelling nu nog even mooi en sfeervol als vroeger. Bij de vraag of hij iets zou willen veranderen aan het eiland weet hij even geen antwoord te geven. “Het is alleen wat drukker geworden. Vind ik dat erg? Nee hoor!”. Wel moet hij toegeven dat er op dit moment genoeg toeristen zijn. “Het moeten er niet nóg meer worden”. Enkele seconden later komen er toch wat mooie herinneringen naar boven. “Ik heb veel mooie strandfeesten meegemaakt hier op Terschelling. Strandfeesten waarbij we lekker de hele nacht doorgingen. Tegenwoordig is dat helaas niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet werkelijk overal een vergunning voor aanvragen. Wat wij deden is met een grote massa mensen een aantal tenten opbouwen, muziek erbij, kampvuur aan het hele weekend met zijn allen los gaan. Niemand had daar een vergunning voor, maar dat was ook helemaal niet nodig. Alles werd na die tijd gewoon netjes opgeruimd. Zelfs de spijkertjes uit het brandhout werden met een magneet uit de resten van het kampvuur gevist”. Jetze vindt het erg jammer dat deze spontane feesten steeds moeilijker te organiseren zijn. Hij zou graag willen dat dat net zoals vroeger ging. 

"Verandering vind ik wel leuk om te zien. Je houdt het toch niet tegen en wie ben ik om te zeggen dat het vroeger mooier was?".

Heb je nog een sterk verhaal over Mulder Vis Friet Meer of een grap? “De grooste grap zijn die twee jongens zelf. Nee, even serieus. In deze winkel krijg je gewoon altijd een goed gevoel”. Bij Mulder Vis Friet Meer is het soms net een buurthuis, vereniging of dagbesteding. Iedereen kan langskomen voor een praatje, grapje of wat slap geauwhoer. Vindt ook Jetze. “Ik vind het gewoon erg prettig dat je direct herkend wordt”. De heren Mulder weten namelijk dat Jetze altijd twee haringen wil. “Zodra ik binnenloop beginnen ze direct die twee haringen voor mij schoon te maken. Ze staan al klaar voor ik de kans heb om twee vingers op te steken”. 

 

Jetze is een echte haring eter, maar komt ook altijd speciaal voor de friet. De mensen hier op West zijn verwend, sinds de heren hier zijn begonnen met het maken van hun eigen friet. “Die vindt je niet zo snel ergens anders”. 

Jetze zou graag willen zien dat Douwe Wiegman of Frans Schot als volgende worden geinterviewd. 

Als Jetze bij ons in de winkel is is het altijd feest. Bedankt dus voor dit Typische Eilander interview! De eerstvolgende haring of vers gebakken friet is van het huis! Wie volgens Jetze de volgende Typische Eilander moet worden? Douwe Wiegman!

Volg ons op social media

blijf op de hoogte van de laatste nieuws en onze acties