Typische EILANDER #2

douwe klijn

Bij Mulder Vis Friet Meer ontvangen iedere week honderden klanten. Een aantal van hen komen bijna iedere dag langs. Ieder seizoen gaan wij één van onze vaste klanten in het zonnetje zetten op onze website. Deze is voor onze trouwe klant Douwe!

eilander #2: douwe klijn

Onze tweede Typische Eilander interview is natuurlijk voor Douwe Klijn. Douwe komt iedere dag langs in de winkel. Hij woont er bijna zou je denken. Zoek je Douwe? Dan zit hij waarschijnlijk aan die ene tafel daar achterin de hoek naast de drankenkoeling. Mulder Vis Friet Meer is dan ook een van zijn favoriete plekjes op het eiland. Welke plekjes op het eiland hij nog meer leuk vindt? “Dat is overal! Ik kan echt niet kiezen hoor”. Als deze geboren en getogen Terschellinger dan toch moet kiezen wat zijn lievelingsplek is van het eiland gaat hij voor Café ‘t Zwaantje. “Heerlijk in de middag lekker bij keutelen, kletsen, ouwehoeren. Ik ga ook graag bij de jongens van Mulder zitten. Die hebben ook genoeg te vertellen”. Als Douwe niet aan het socialiseren is, is hij wel aan het wandelen op het strand. “Ik kom net terug van mijn wandeling vanaf Hoorn trouwens”. Welk strand hij het liefst bewandeld precies maakt hem niet uit. Zowel de wadkant als Noordzeekant vind hij prachtig. Toch is hij wel het meest te vinden bij West aan Zee. Het liefst neemt hij dan ook Max de hond mee. Max komt namelijk af en toe logeren bij hem. Samen leggen ze dan kilometers af op het strand van Terschelling.

Een van Douwe’s fijnste herinneringen aan Terschelling is het vroegere buitenzwembad. “Daar heb ik een groot deel van mijn jeugd doorgebracht. Helaas bestaat het buitenzwembad niet meer. Dat is nu allemaal overdekt”.

 

“Wij woonden vroeger om de hoek van het buitenzwembad. Die ging dan altijd op 1 mei open. Dat was dan altijd rond mijn verjaardag. Ik baalde dan als een stekker als mensen op mijn verjaardag op visite kwamen voor de koffie en het gebak. Ik ging veel liever naar het zwembad. Je hoorde het gegil van de kinderen in het zwembad dan bij ons in de achtertuin. Vreselijk als ik dan thuis moest wachten tot de visite weer was vertrokken”. Als Douwe iets aan Terschelling zou kunnen veranderen dan zou hij graag het buitenzwembad terug willen zien. “Als je bedenkt hoeveel plezier ik daar aan gehad heb, dan gun je dat ieder kind”.

"Ik baalde dan als een stekker als mensen op mijn verjaardag op visite kwamen voor de koffie en het gebak. Ik ging veel liever naar het zwembad".

Een ander memorabel moment van Douwe is natuurlijk een concert op Oerol; Flaco Jiménez. “Dit moet wel zo’n 25 jaar geleden zijn. Wat was dat een feest!” Flaco is een Amerikaanse accordeonist, met Mexicaanse roots, die vrolijke Mexicaanse muziek maakt. Muziek waarbij je onmogelijk stil kan bij blijven zitten. “Ik ben Flaco’s concerten daarna nog vaak gaan opzoeken in onder andere Paradiso en ook in Groningen”. 

 

Douwe kent de gebroeders Mulder al sinds Talo werkte in het koffiehuis. Douwe woonde er naast en kwam er dagelijks. “Toen de jongens net op het eiland kwamen wonen en werken, waren het nog jochies. We gingen toen niet echt met elkaar om. Tegenwoordig zijn het mijn vrienden”. De gebroeders Mulder en Douwe waren dan ook collega’s bij West aan Zee. Daar vlogen de flauwe grappen en schuine moppen vrijwel constant in het rond, zoals we van menig keuken personeel gewend zijn.

Een van die werkdagen samen is hem altijd goed bij gebleven, Op een dag wilde Douwe twee emmers frituurvet de keuken van het restaurant naar binnen tillen. Dit ging echter niet zo vlekkeloos. Iemand had de metalen mat bij de deur waarschijnlijk per ongeluk verkeerd om neergelegd, waardoor het ruwe effect van de mat compleet was verdwenen. “Ik ben toen in de deuropening vol onderuit gegaan, inclusief die twee emmers frituurvet. Die bleven ondanks de plastic folie niet heel natuurlijk. Ik gleed de halve keuken door en Johan en Talo maar lachen. Gelukkig zijn we het wel samen gaan opruimen uiteindelijk, want de lunch stond op het punt om te beginnen. We hebben nog goed staan glibberen in de keuken die middag”. Van Douwe’s kleding was in ieder geval niets meer over. “Gelukkig lag er nog wat reservekleding in de keuken, anders had een probleem gehad. Mijn kleren kon ik weggooien”.

Douwe komt altijd bij Mulder om te genieten van de haring en een koude Capri-Sun Sinaasappel. Je kent het wel. Zo’n zakje met limonade waar je je rietje insteekt. Dat is Douwe’s lievelingsdrankje. De haring blijft echter altijd op nummer één staan. Tegenwoordig neigt hij ook steeds vaker naar de verse friet. “Die friet met mayo van de jongens gaat er ook zeker wel in!”. 

Douwe, bedankt voor het meedoen aan ons Typische Eilander interview. Het eerstvolgende frietje met een Capri-Sun is van het huis! 

Volg ons op social media

blijf op de hoogte van de laatste nieuws en onze acties