TypiSCHE EILANDER #1

Harry van Nouhuys

Bij Mulder Vis Friet Meer ontvangen iedere week honderden klanten. Een aantal van hen komen bijna iedere dag langs. Ieder seizoen gaan wij één van onze vaste klanten in het zonnetje zetten op onze website. De primeur is voor niemand minder dan Harry!

eilander #1: Harry van Nouhuys

Onze Typische Eilander primeur is voor niemand minder dan Harry van Nouhuys. Harry is vaak bij ons in de winkel te vinden, want een verse haring is zijn favoriet. Vers van het mes, aan de staart en met een uitje natuurlijk! Harry is een echte Terschellinger, geboren en getogen. Hij werkt en geniet zijn hele leven al op ons prachtige eiland. Vooral de jaren 70 en 80 op Terschelling waren voor hem een hoogtepunt. Toen was het allemaal veel vrijer, mocht je veel meer en kon je eindeloos stappen op het eiland.

 

Harry heeft veel goede herinneringen aan het pand van Mulder Vis Friet Meer. Vroeger was het namelijk een modezaak. Achterin die winkel schilderde hij tegeltjes. Deze werden verkocht in de supermarkt, gewoon in het schap naast de suiker. Harry woonde toendertijd boven die modezaak, of met andere woorden boven het huidige Mulder Vis Friet Meer. “Ik had een druk leven toen. Schilderen, tekenen, tegeltjes maken en in de avond achter de bar”. In vele kroegen, zoals o.a. de De Stoep, De Braskoer, ‘t Spyntje en De Zeevaart, heeft hij zowel gewerkt en het beest uitgehangen. “Ik ging iedere dag pas slapen om 03:00 en om 06:00 mijn bed weer uit”.

Een van zijn mooiste herinneringen aan Terschelling is natuurlijk Oerol. Met name de Oerol van zo’n 20 jaar geleden. “De muziek en hippie sfeer op Het Groene Strand was toen fantastisch! Eindeloos dansen op het strand tijdens de ondergaande zon”. Het jaar van BLØF in 2009 vond Harry wat minder geslaagd. Het was veel te druk op het eiland en daar waren toendertijd de voorzieningen nog niet naar.

 

Joop Mulder is de oprichter en artistiek leider achter Oerol. Helaas is hij afgelopen januari plotseling overleden. “Met het overlijden van Joop is Terschelling een stukje van haar ziel verloren. De  ondernemers op Terschelling hebben veel aan Joop te danken gehad in die +35 jaar dat Joop Oerol heeft georganiseerd. Het succes van Oerol heeft de horeca, hotels en het toerisme zo veel opgeleverd. Niet alleen tijdens het festival, maar ook door de groeiende populariteit van het eiland in de jaren daarna. Joop was er voor iedereen! Alle kleine of onbekende bands, kunstenaars en mensen uit het theater, hoe abstract, vreemd of modern ook, heeft hij altijd een podium gegeven”.

 

 

"Met het overlijden van Joop is Terschelling een stukje van haar ziel verloren".

Harry vindt het jammer dat, sinds het overlijden van Joop, er te weinig aandacht wordt gegeven aan het feit dat deze man zo veel voor Terschelling heeft betekend. “Een standbeeld zou op zijn minst op zijn plaats zijn”. Als hij zelf kon beeldhouwen, dan had er nu een standbeeld van Joop midden op het plein van de Brandaris of op Het Groene Strand gestaan. “Helaas heb ik hier zelf niet de middelen voor”. Harry zou graag willen dat de gemeente van Terschelling, de ondernemers van Terschelling en de creatievelingen van Oerol samen een mooi monument van en voor Joop maken. “Wat deze man allemaal voor Terschelling heeft betekend is onbeschrijfelijk, onmeetbaar en onvergetelijk”.

Harry denkt met veel liefde en blijdschap terug aan vroeger. Tegenwoordig rijdt hij het liefst in zijn jeep naar de Noordsvaarder. Samen met zijn maatje Agnes, waar hij zo stapelverliefd op is. “Volgend jaar zijn we 30 jaar samen”. Op naar de 40!

Dat moet natuurlijk gevierd worden, Harry! Hopelijk kan je snel weer genieten van van een biertje op Oerol! Tot die tijd kan je altijd bij ons langskomen voor een heerlijke haring! De eerstvolgende is van het huis!

Volg ons op social media

blijf op de hoogte van de laatste nieuws en onze acties